3 min read

DNB - Gebruik QR-codes tijdens pinstoring

Ook DNB, de Nederlandsche Bank ziet in dat wanneer het pinverkeer stil komt te liggen er een groot probleem is. DNB adviseert dan ook om QR codes, zoals pinstoring.com dat doet, te gebruiken als backup.
DNB gebouw- AI impressie

Op een pinstoring zit niemand te wachten. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar als het gebeurt is het voor zowel de winkel als de klanten erg vervelend. 

De Nederlandsche Bank adviseert - Gebruik QR-codes tijdens pinstoringen.

Veilig betalen met QR volgens DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) roept op tot uitbreiding van QR-codes als betaalmogelijkheid om mensen te helpen tijdens pinstoringen. In de nieuwe 'Visie op Betalen' benadrukt DNB het belang van QR-codes als aanvullende betaalmethode voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking.

Als pinnen niet kan...

Volgens DNB ervaren steeds meer mensen problemen met de snelle digitalisering van het betaalverkeer, zoals laaggeletterden, mensen met een beperking en ouderen. De QR-code kan voor hen een toegankelijk alternatief bieden wanneer het reguliere pinnen niet mogelijk is.

DNB dringt er bij banken en bedrijven op aan om vaart te maken met de implementatie van QR-codes voor betalingen. Deze betaalmethode wordt al veelvuldig gebruikt, bijvoorbeeld bij online boodschappen, dus een bredere uitrol moet volgens DNB probleemloos kunnen verlopen.

Naast QR-codes ziet DNB ook potentie in de verdere uitbreiding van Instant Payments in Europa voor snelle overboekingen en betalingen. In Nederland is dit systeem al sinds 2019 operationeel, maar wordt nog beperkt ingezet in winkels. Offline pinnen kan eveneens een tijdelijk alternatief bieden bij pinstoringen.

De Nederlandsche Bank (DNB) roept op tot uitbreiding van QR-codes als betaalmogelijkheid om mensen te helpen tijdens pinstoringen.

Cyberaanvallen vormen een risico

In de nieuwe visie waarschuwt DNB ook voor de toenemende dreiging van geavanceerde cyberaanvallen op betaalsystemen. Hoewel de uitval momenteel nog beperkt is, roept DNB de bankensector op zich beter voor te bereiden op dergelijke aanvallen door continue testen en bescherming aan te scherpen. Een crisissituatie als gevolg van een cyberaanval moet worden voorkomen.

pinstoring.com berekent geen transactiekosten

QR codes zijn een prima alternatief voor pinnen

Bedrijven en consumenten kunnen gebruik maken van QR codes tijdens pinstoringen. Het is voor bedrijven natuurlijk belangrijk om omzetverlies te voorkomen.

Door in te zetten op QR-codes, Instant Payments en offline pintechnieken, (zoals pinstoring.com dat doet) wil DNB het betaalverkeer in Nederland toekomstbestendig en toegankelijk houden, zelfs bij storingen of aanvallen.

Bescherm u bedrijf tegen de risico's van pinstoringen en imkomstenverlies

FAQs over betalen met QR codes

1. Waarom adviseert de Nederlandsche Bank (DNB) het gebruik van QR-codes tijdens pinstoringen?
De Nederlandsche Bank (DNB) adviseert het gebruik van QR-codes als betaalmogelijkheid tijdens pinstoringen om betalingen toegankelijk te houden. QR-codes zoals die van Pinstoring.com bieden een alternatieve methode wanneer pintransacties niet mogelijk zijn.

2. Wat zijn de voordelen van QR-codes tijdens een pinstoring?
QR-codes maken betalingen mogelijk wanneer pinnen niet werkt, wat storingen en inkomstenverlies zal verminderen. Ze zijn gebruiksvriendelijk en breed inzetbaar, zowel online als in fysieke winkels. Hierdoor blijven transacties soepel verlopen, zelfs bij technische problemen.

3. Welke maatregelen neemt DNB nog meer om het betaalverkeer toekomstbestendig te maken?
Naast het promoten van QR-codes werkt DNB aan de uitbreiding van Instant Payments en offline pintechnieken. Deze maatregelen zorgen ervoor dat betalingen snel en efficiënt blijven verlopen, zelfs bij storingen of cyberaanvallen, waardoor de betrouwbaarheid van het betaalsysteem wordt verhoogd.

WhatsApp